Skolbanken Logo
Skolbanken

Ped. planering Färger och nyanser Myran ht -22

Jungfrustigens fsk/Bosgårdens ped. enhet, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 4 november 2024

Med sagan som grund för det lustfyllda lärandet vill vi utveckla barnens skapande förmåga genom att ge dem möjlighet att få erfarenhet av och kunskap om färger och nyanser.

 

VARFÖR? 

Vi har sett att flera av barnen visat intresse för färger och benämner färger i många olika situationer. Vi vill ge dem möjlighet att fortsätta utveckla det här intresset och fördjupa sina kunskaper inom området. 

 

Undervisning 

VAD? 
Som en del i vårt arbetet med olika skapandeuttryck vill vi uppmärksamma barnen på och ge dem ord för att färger också kan delas in i många olika nyanser. Genom detta vill vi utveckla både barnens skapande förmåga och deras ordförråd. Vi vill ge barnen möjlighet att upptäcka färgernas nyanser i miljön runt omkring och ge dem möjlighet att måla och rita med olika nyanser och på så vis erfara skillnaderna mellan dem. 

 

Metod

HUR? 

Barnen kommer att i olika sammanhang få rita och måla med en färg i taget där vi presenterar olika nyanser av färgen. I uppstarten av arbetet kommer vi att utgå från en av bilderna i vår temabok Sagotjuven där bläckfisken har olika gula nyanser. Vi benämner de olika nyanserna vi använder oss av och barnen får vara med och se och delta i att blanda till dem. 
 
Vi uppmärksammar och benämner nyanserna i många olika sammanhang, tex vilka färger och nyanser barnen har på sina kläder, vad det är för färger och nyanser på material på förskolan och vilka färger och nyanser vi kan hitta utomhus. 
 
Vi kommer sätta upp bilder i vår miljö med olika färger och nyanser och deras namn som barnen både själva och tillsammans med en pedagog kan titta på, samtala om och jämföra olika föremål med. 

 

Dokumentation

  • Med barnens samtycke kommer vi ta foton, filma och anteckna det som händer i undervisningssituationer och under utbildningen. Här strävar vi efter att möjliggöra inflytande och delaktighet i dokumentationen tillsammans med barnen.
  • Vi pedagoger använder dokumentationen som beprövad erfarenhet och underlag för analys och utvärdering inom lärområdet.
  • Vi dokumenterar barnens tankar, kommentarer, resonemang samt observationer av barnen. Tillsammans med barnen tittar vi på dokumentationen och reflekterar kring det.
  • Vi lägger ut det vi gjort på unikum för att få vårdnadshavarna delaktiga i det vi gör, samt ge dem möjligheten att samtala hemma kring dokumentationen tillsammans med sina barn.

Läroplanskopplingar

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback