Skolbanken Logo
Skolbanken

De fyra elementen

Östra Palmgrensgatan 38 förskola, Göteborgs Stad · Senast uppdaterad: 22 januari 2024

Igelkotten arbetar med de fyra elementen

Temaarbete: De fyra elementen


Bakgrund: 
Under årets gång har flera av barnen visat stort intresse och nyfikenhet när vi har experimenterat med vatten eller när vi har haft brandövning och pratat om eld. Flera av barnen inne på Igelkotten ställer regelbundet frågor eller leker lekar kopplat till de olika elementen. Eftersom barnen visat nyfikenhet för frågor om eld och vatten, men också stort intresse inför plantering och experiment under terminens gång vill vi inspireras och vidareutveckla deras intresse genom att starta upp ett temaarbete om de fyra elementen. 


Syfte med undervisningen
Det kommande året arbetar vi på Igelkotten med de fyra elementen vatten, eld, jord och luft. Syftet med projektet är att vi ska kunna bearbeta alla läroplansmål genom att utforska de fyra elementen och följa barnens intresse, tankebanor och hypoteser under projektets gång. Vi vill både ge barnen mer kunskap om de olika elementen, men även utforska tillsammans med barnen på ett lustfyllt och spännande sätt. 


Arbetssätt

I vår planering av temaarbetet har vi valt att fokusera på ett element åt gången för att på så vis kunna djupdyka i varje del. Under temaarbetets gång kommer Igelkottens aktiviteter och samlingar genomsyras av vatten, luft, eld och jord. Barnens tankar och idéer tas tillvara på och involveras i projektet vilket gör att vi inte har en tidsbestämd ram för hur länge varje element ska vara i fokus. I stället låter vi barnens intresse för varje del i kombination med andra aspekter så som årstidernas förändringar påverka tidsramen allt eftersom under projektets gång. 

Inför temaarbetets uppstart skapade vi fyra åldersindelade grupper på avdelningen så att vi kunde möta varje enskilt barn och anpassa projektet utifrån olika åldrar. Barns delaktighet togs i beaktning och barnen fick därför vara med och välja sitt gruppnamn. I samband med att renoveringen blev färdig så har vi börjat med Lekgrupper på Igelkotten (Se separat planering). Därför byter vi nu ut dessa grupper och låter de mindre grupperna i projektet bestå av dessa lekgrupper istället.

Varje element får sin egen uppstartskaraktär för att tydliggöra övergången mellan de olika elementen. Genom att bjuda in karaktärer inför de olika delarna av projektet vill vi skapa spänning och nyfikenhet.


Temaarbetet ”De fyra elementen” kommer att bearbeta flera läroplansmål från läroplanen under projektets gång. Nedan listas några av de mest centrala målen i temat:

- Språk och kommunikation, läran om nya ord och begrepp genom de samtal och reflektioner som hålls i samband med aktiviteter och samlingar.

Naturvetenskap, genom att lära oss om vad vatten, luft, eld och jord är och lyfta dem utifrån ett naturvetenskapligt perspektiv. Vi planerar att göra experiment och undersökningar under vårt temaarbetes gång. 

Lek, Genom fantasi och genom en nya temarelaterad zon som bjuder in till nya spännande lekar. 

Skapande och kreativitet, Genom skapande aktiviteter där vi utforskar de olika elementen på ett kreativt sätt.

Utveckling och process dokumenterar vi i barnets Lärlogg

Följ temaarbetet i barnens lärloggar här på Unikum!

 

 


Läroplanskopplingar

öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,

ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.

tillämpa ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar,

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa,

förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,

förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,

förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

upplever att det är roligt och meningsfullt att lära sig nya saker,

fantasi och föreställningsförmåga,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback