Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap, Geografi

·

Årskurs:

7 - 9

Världens handel

Söderskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 28 april 2023

Inom detta arbetsområde kommer vi att titta på hur och varför handel bedrivs mellan länder, vad det är som gör det möjligt och vad som krävs för att det ska bli rättvist för alla parter. Vi kommer även att titta närmare på vad handeln får för konsekvenser för vissa länder.

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

  • Din förmåga att analysera hur människor i olika delar av världen kan forma och förändra sin livsmiljö
  • Din förmåga att utforska och analysera hur människor och samhällen i olika delar av världen formas, förändras och samspelar med varandra
  • Din förmåga att uttrycka och värdera olika ståndpunkter och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv

Undervisning och arbetsformer

Hur ska vi arbeta?

  • Arbeta med de olika begreppen 
  • Övningar: "Hur globaliserad är du" och  "Kedjespelet"
  • Genomgångar
  • Tidningsartiklar
  • Film - Fraktad
  • Film - HM and Stefan Persson

Bedömning - vad och hur

Vad ska bedömas?

  • Din förmåga att kunna använda dig av och förstå olika begrepp då du diskuterar internationell handel
  • Dina kunskaper om olika handelsmönster och din förmåga att kunna föra ett resonemang kring dem
  • Dina kunskaper om ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarhetsfrågor och din förmåga att föra ett resonemang kring lösningar på problem som kan uppstå
  • Din förmåga att föra ett resonemang kring hur samhällen och individer påverkas av att vi lever i en globaliserad värld och därmed bedriver internationell handel

 

Hur ska det bedömas?

  • Skriftligt prov

Läroplanskopplingar

kunskaper om geografiska förhållanden och mönster samt om hur naturens processer och människors verksamheter formar och förändrar landskap och livsmiljöer i olika delar av världen,

kunskaper om sociala, ekonomiska, politiska, rättsliga och mediala förhållanden och strukturer i samhället, och

Rumslig utbredning av sårbara platser på jorden, till exempel områden som riskerar att återkommande drabbas av översvämningar, torka eller jordbävningar. Hur samhällsplanering och människans verksamheter påverkar sårbarhet och hur risker kan förebyggas.

Samband mellan ekonomisk och social levnadsstandard och faktorer som demografi, jämställdhet, utbildning och naturresurser.

Beskrivningar och analyser av platser och regioner med hjälp av kartor, enkla former av GIS, fältstudier och andra geografiska källor, metoder, verktyg och begrepp.

Länders och regioners beroende av varandra i en globaliserad ekonomi. Skilda förutsättningar för olika länder och regioner.

Eleven visar grundläggande kunskaper om geografiska förhållanden, mönster och processer. Eleven för enkla resonemang om orsaker till geografiska mönster och processer samt om deras konsekvenser för människa, samhälle och natur. Eleven visar även grundläggande kunskaper om namn och lägen på relevanta platser och regioner i olika delar av världen.

Eleven visar grundläggande kunskaper om miljö- och utvecklingsfrågor. Eleven för också enkla resonemang om åtgärder för att främja hållbar utveckling utifrån ekologiska, sociala och ekonomiska perspektiv.

Eleven visar grundläggande kunskaper om förhållanden och strukturer i samhället. Eleven beskriver enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. Eleven för enkla resonemang om hur individer och grupper kan påverka och påverkas av förhållanden och strukturer i samhället.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback