Åldrar:
1 - 3
034131 Förskolan Ängsstugan, Stockholm Järva · Senast uppdaterad: 26 oktober 2022
Vad kan barns lekfulla möte med innovation och språk bli? Den tar avstamp utifrån det globala målet nr 16: ”Fredliga och inkluderande samhällen”. ”Fantasi är viktigare än kunskap. Naturvetenskapen har sina begränsningar. Men det har inte fantasin.” (Albert Einstein)
Frågeställning:
Stadsdelen har detta år en ny frågeställning för det gemensamma temat. "Vad kan barns lekfulla möte med innovation och språk bli?". Den tar avstamp utifrån det globala målet nr 16. "Fredliga och inkluderande samhällen".
Planering/metod:
Barngruppen har visat ett intresse för exempelvis fåglar, fjärilar och hur de lever och rör sig. Vi utmanar barnen genom bland annat högläsning, sång, olika skapande processer både inne och ute, programmering och lek. Vi observerar och dokumenterar barnens fortsatta utforskande och funderingar kontinuerligt genom att fota/filma, anteckna det barnen gör, säger, leker med och med vem, samt var de leker för att kunna utmana vidare. Vi ger barnen kortfattad information om det djur de fattat intresse för och lämnar samtidigt utrymme för barnens egna fantasirika och innovationsmässiga kunskapskapande. Vi ger barngruppen möjligheten att utforska exempelvis fåglarnas namn och förstärker med den stora mängd TAKK-tecken som finns kopplade till ett antal fåglar. Samtidigt kopplar vi även in normer och värden, social kompetens eftersom det fungerar bra ihop med tanken om att värna om vår natur och djurliv (hållbarhet). Vi ser möjligheter i att utveckla vårt arbetssätt (innovation), prövar dem och visar ett glädjefullt förhållningssätt till vårt arbete. Vi föregår med gott exempel genom att ha ett positivt, respektfullt och professionellt bemötande i alla kontakter och möten med barn och vårdnadshavare.
Mål:
Att barnen och vårdnadshavare är inkluderade och delaktiga exempelvis genom att ta del av planeringar och dokumentationer. Att i slutet på projektperioden ha gett barngruppen möjligheten att tillskansa sig nya kunskaper kring bland annat naturvetenskap, social kompetens samt hållbar utveckling.
Utvärdering:
Gemensamt av arbetslaget i slutet av projektperioden.
Läroplan (5)
förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,
ett växande ansvar och intresse för hållbar utveckling och att aktivt delta i samhället.
visa respekt för individen och medverka till att skapa ett demokratiskt klimat, där barnen får möjlighet att känna samhörighet och utveckla ansvar och solidaritet
förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter