Åldrar:
5 - 6
Henriksdal, Dibber Sverige AB · Senast uppdaterad: 1 december 2022
Utifrån Opalernas intresse av fakta kring ormar så har vi tillsammans med Opalerna kommit överens om att vi ska ha ett projekt om ormar. Fokuset kommer att vara om ormarnas egenskaper kopplat till vår undervisning på förskolan .Vi startar med de ormar som finns i Sverige.
1. Undervisningsplanering
En undervisningsplanering ska besvara alla dessa frågor
Vad ska läras ut? (Vilka läroplansmål siktar ni mot? Max 2-3 mål per pedagogisk planering)
-Fokuset under detta projekt kommer att vara om Sveriges ormar; antal ormar i Sverige, vilka arter vi har och hur ormen påverkar naturen och människor. Vi kommer även att fördjupa oss i varje orms egenskaper och se skillnader och likheter mellan dem. I undervisningen fokuserar vi på sambandet mellan ormarna och människorna samt hur ormarna påverkar olika naturfenomen. (Hållbar utveckling). Under projektet strävar vi även efter:
Varför? (Syfte med undervisningen)
-Syftet med undervisningen i detta projekt är att väcka intresset för ormar samt erövra nya kunskaper från de flesta kompisar som har redan intresset för ormar. Med hjälp av gemensamt intresse har vi som mål att tillsammans fördjupa oss i diverse undervisningsmoment.
Hur ska undervisningen genomföras? (Didaktik, metod, vilka teorier lutar ni er emot?)
-Början av projektet kommer vi att starta genom att läsa och samtala om de tre ormarter så som huggorm, hasselsnok och snok. Med hjälp av fakta böcker kommer vi att fördjupa oss i varje orm för att kunna se likheter och olikheter. I små grupper kommer vi att skapa olika tillfällen där vi kan repetera det vi har redan gått igenom med hjälp av olika lekaktiviteter. I små grupper kommer vi även att ta del av varandras kunskaper och erfarenheter kring ormar för att erövra dem till sina egna kunskaper.
Vi valde att utgå ifrån Vygotskijs sociokulturella perspektiv som en plattform, lärandet sker i det sociala samspelet där barnen lär sig utifrån varandra i leken och i andra sammanhang. Barnen ska få en möjlighet att få delta i den proximala utvecklingszonen, det vill säga att varje individ ska få möjlighet att utvecklas tillsammans med en annan individ i mindre och i större grupper för att barnet i fråga ska kunna vidarebefordra sina nya kunskaper till nästa person.
Metoder som vi kommer att använda är:
- Projektet kommer att ske individuellt, i mindre och i större grupper under olika delar i vardagen.
- Se faktafilmer
- Lära oss skillnaden om olika arter
- Läsa faktaböcker
- Söka fakta både digitalt och analogt tillsammans
- Teckna, illustrera och utforska andra skapande metoder
- Reflektera och analysera tillsammans
- Arbeta med digitala verktyg och medier
Hur ska reflektion tillsammans med barnen organiseras?
- Efter varje undervisningstillfälle kommer vi att reflektera över det vi har gjort och repetera det barnen kom fram till genom att beskriva dem i våra samtal. I varje reflektionstillfälle kommer vi att dokumentera barns tankar, hypoteser, funderingar, kunskaper, erfarenheter, etc. Kring ormar på whiteboards tavlan för att synliggöra det för barnen. Syftet med att dokumentera olika reflektioner är för att följa upp barns lärandeprocesser, samtidigt för att kunna ta del av barns reflektion i våra undervisningsplaneringar.
För vem/vilka ska undervisningen genomföras?
- För Opalerna och oss pedagoger.
Av vem? (Vem ansvarar för genomförande, dokumentation med mera)
- Alla pedagoger på Opalen.
Vad är målet med undervisningen? (mål/delmål som är mätbara)
- Målet med undervisning är att barnen ska få de möjligheter och förutsättningar de behöver för att de ska kunna fördjupa sina kunskaper/erfarenheter och även erövra nya erfarenheter/kunskaper av varandra. Målet är även att väcka barns intresse för ormar som kan leda till utvidgad språkutveckling.
_____________________________________________________________________
Läroplan (4)
förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,
ta vara på barnens kunskaper, vetgirighet, vilja och lust att leka och lära samt stärka barnets tillit till sin egen förmåga,
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter