Skolbanken Logo
Skolbanken

Ped.planering för undervisning Matematik & Digital kompetens, HT 22, v.46, Flugan

Torallastigens fsk/Bosgårdens ped. enhet, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 14 november 2022

Med sagan som grund för det lustfyllda lärandet vill vi utveckla förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp.

VARFÖR?

Barngruppen visar intresse för matematik i olika vardagssituationer och i olika former som tex: antal, mängder, mönster, färger, sortera, mäta och jämföra. Vi ser också att barnen visar intresse och nyfikenhet vid flera tillfällen där olika problemlösningar uppstår. 

 

Undervisning

VAD?

Under v.46 är det barnboksveckan, vilket vi kommer uppmärksamma lite extra under denna veckan. På Flugan kommer vi att väva samman lärområde matematik, digitalitet och läsning. Genom sagans världen kommer vi att synliggöra och benämna matematik för barnen och inspirera dem att upptäcka att matematik finns överallt i vardagen, hela dagen och hela tiden. 

 

Undervisningen och utbildningen tar sin utgångspunkt i både vardagliga situationer och i matematiska situationer för att skapa möjligheter att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp. Vi kommer att öva på antal, färger och prepositioner och här tar vi hjälp av tecken som stöd och den flerspråkighet som finns i gruppen.

 

Metod

HUR?

Vi kommer dela upp barngruppen i två mindre grupper, där ena gruppen arbetar med en matematik saga inomhus och den andra gruppen arbetar med att sortera bläckfiskens olika saker utifrån färg, form och mönster utomhus.
Sköldpaddan och bläckfisken kommer på besök och har med sig boken Vart är babbas saker? Vi kommer att läsa boken med hjälp av rekvisita där barnen får hjälpa tema karaktärerna med de olika prepositionerna. Samtidigt som vi läser boken kommer vi också att lyssna, via Polyglutt, på sagan på Ukrainska. 

 

Vi uppmärksammar också den nationella läsdagen, på torsdag. Bläckfisken kommer på besök tillsammans med en sagoberättare som kommer läsa temaboken sagotjuven på somaliska samtidigt som bläckfisken förstärker sagan med rekvisita.

För vem? Hur ska det dokumenteras? Vad, vem, hur, varför.

  • Vi kommer ta foto, filma och anteckna det som händer i undervisningssituationer och under utbildningen.
  • Vi pedagoger använder dokumentationen som beprövad erfarenhet och underlag för analys och utvärdering inom området.
  • Vi dokumenterar barnens tankar, kommentarer och resonemang. Tillsammans med barnen tittar vi på dokumentationen och reflekterar kring det.
  • Vi lägger ut det vi gjort på unikum för att få vårdnadshavarna delaktiga i det vi gör, samt ge de möjligheten att diskutera hemma tillsammans med sina barn.

Läroplanskopplingar

förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,

förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,

förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback