Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

4 - 6

Skriva spännande berättelse

Bruksskolan, Flen · Senast uppdaterad: 13 november 2022

Nu är det er tur att skriva en spännande berättelse

Rubrik:Spännande berättelse

:

  

Vad: Vi ska skriva en berättelse som ska vara en spännande berättelse en deckare/spännande. Vi ska öva genom att:

  • Öva struktur för en berättelse

  • provläsa korta deckare

  • samtala om vad en deckare innehåller

  • vilka olika karaktärer kan finnas

Ämne: Svenska

Hur: Vi övar genom att arbeta gemensamt i par med att planera en deckarberättelse. Övar genom att arbeta med genren i ett arbetshäfte. Provläsa deckare/spännande berättelse.

Varför:Vi ska öva att skriva olika slags texter att utveckla vårt språk och skrivkunskaper

Utvärdering/bedömning: Vi kommer att samtala om det vi läst. Alla får öva att planera en berättelse och sedan skriva en egen. Vi ska läsa varandras berättelser och utvärdera dem.

Varierade exit ticket

Läroplan: Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften. Eleven ska få chans att utveckla: 

  • Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av tex­ter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verk­tyg.

  • Bearbetning av egna och gemensamma texter till innehåll och form. Att ge och ta emot respons på texter.

  • Formellt och informellt språk. Skillnader i språkanvändning beroende på motta­gare, syfte och sammanhang. Ansvarsfullt agerande vid kom­mu­nika­tion i digitala och andra medier.














Läroplanskopplingar

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Bearbetning av egna och gemensamma texter till innehåll och form. Att ge och ta emot respons på texter.

Språkliga strukturer och normer. Ords böjningsformer, meningsbyggnad med huvudsatser och bisatser samt svenska språkets ordföljd i jämförelse med andra språk eleven kan. Textbindning med hjälp av sambandsord. Stavning, skiljetecken och ordklasser.

Ord och begrepp för att på ett varierat sätt uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Ord och begrepp i både vardags- och skolspråk. Flertydiga ord, ords inbördes relationer, ords klassificering i över- och underordning samt ords betydelseomfång i jämförelse med andra språk eleven kan.

Formellt och informellt språk. Skillnader i språkanvändning beroende på mottagare, syfte och sammanhang. Ansvarsfullt agerande vid kommunikation i digitala och andra medier.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Skriva spännande berättelse

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback